Journalistkurs 20-22 april 2012 i S:t Michel

03.05.2012 kl. 10:32
Den 20 april steg 15 förväntansfulla ungdomar och 2 ivriga ledare på en buss i Helsingfors som skulle ta oss till S:t Michel

Den 20 april steg 15 förväntansfulla ungdomar och 2 ivriga ledare på en buss i Helsingfors som skulle ta oss till S:t Michel, där vi tillsammans hade fått chansen att förkovra oss i journalismens värld för en helg. Efter en spännande resa bl.a. på grund av ett sprucket bussdäck, kom vi fram till Suomen Nuoriso-opisto, där lärarna för kursen Matias Åberg och Laura Ikonen, samt Ung Kulturs representant Sari Rehell väntade på oss. Kursen körde igång redan samma kväll och höll intensivt på ända till söndag eftermiddag.

Ungdomarna delades in i två grupper som turvis fick undervisning av Matias och Laura. Med Matias fick ungdomarna diskutera och fundera om journalistarbetet;  hur redaktioner fungerar, hur man skriver en journalistisk text, och vad man väljer att skriva om eller bör ha med i sin text. Ungdomarna fick själva pröva på att skriva texter som Matias sedan gav individuell feedback.

Med Laura fick ungdomarna testa den visuella sidan av journalistiken genom att pröva på metoden ”Digital berättelse”.  Alla ungdomar fick göra en kortfilm/berättelse om ”När jag lärde mig något nytt”. Med hjälp av ritprogram, egna teckningar/ritningar, bilder, fotografier och sin egen inspelade röst, blev det 15 olika underbara filmer och berättelser. I slutet av kursen fick vi möjlighet att titta på allas filmer, och en del av dem finns tillgängliga för allmänheten via arrangörernas hemsidor.

Kursen innehöll totalt 15 timmar undervisning och var således mycket intensiv. Genom att ungdomarna sattes i två grupper och hela tiden fick hoppa mellan att skriva och diskutera texter och nyheter och göra kortfilmer, blev det hela ännu mer utmanande. Men allt hade en baktanke; genom att göra saker väldigt intensivt och mångsidigt ville man också testa ungdomarnas förmåga att fungera i en något kaotisk miljö.

Ung Kulturs initiativ till kursen var dels för att fånga uppmärksamhet för sin verksamhet hos svenskspråkiga ungdomar, men också för att ur den grupp ungdomar som kom på kursen välja ut några som får möjlighet att fungera som journalister på Ung Kulturs stora evenemang Sounds som ordnas i maj 2012 i Åbo.

15 timmars undervisning var ändå inte hela helgen. Vi hann också med lite roliga och mindre officiella programpunkter. På lördag kväll hade vi bastu för de som ville och sedan ordnades det charader och pictionary för alla kursdeltagare. Vi hade också turen att avnjuta utsökt mat i skolans matsal, och på söndagen innan vi skulle åka buss tillbaka hade ungdomarna några timmar på sig att utforska S:t Michel lite närmare.

Bussresan hem var definitivt tystare än resan dit, men med oss hade vi ett gäng nöjda om dock trötta ungdomar som alla fått med sig något nytt från kursen. Flera nya vänskaper och kontakter knöts också under helgen. Feedbacken som ungdomarna gav i slutet av kursen var övervägande positiv och de uttryckte ett behov av flera liknande tillfällen i framtiden.

NSU som delarrangör var mycket nöjd med resultatet av kursen och hoppas att man även i framtiden kan göra liknande samarbete med organisationer som Ung Kultur. Vi är ett ungdomsförbund och att jobba med ungdomar på det här sättet känns både ändamålsenligt och givande för alla medverkande parter.

Med så ivriga, motiverade och kunniga ungdomar som dessa kan vi vara säkra på att vi kan förvänta oss en lysande framtid med god journalistik i vårt land!

Helena von Schoultz
Koordinator NSU

Länk till de digitala arbetena som gjordes kommer här inom kort:

Christoffer Isaksson

Städning av lokal under corona-pandemin

Vid uthyrningar av föreningshuset kan det vara skäl att tänka på städansvarsfråganLäs mera »
17.08.2020 kl. 13:29

NSU höstmöte 27.11.2019

Nylands svenska ungdomsförbund (NSU) r.f. medlemsorganisationer kallas till höstmöte onsdagen den 27 november 2019 klockan 18.00 på Bygdehemmet, Borgfrökens gränd 1, Helsingfors.Läs mera »
26.11.2019 kl. 12:56

Ansökan om föreningshusrenoveringsbidrag

Ansökningstiden för renoveringsbidrag för föreningshus börjar. Ansökan ska lämnas in senast den 30. september 2019 i Finlands Hembygdsförbunds elektroniska ansökningstjänst.Läs mera »
30.08.2019 kl. 10:25

NSU Årsberättelse 2018

31.01.2019 kl. 11:23

Bulletinen 3/2017

Dags att lämna in föreningsstatistiken. Nu kan amatörteatrar ansöka om produktionsstöd och marknadsföringsstöd. Läs mera »
16.03.2017 kl. 15:45