NYLÄNDSK AFTONGALA 2016

09.10.2016 kl. 13:18
En kväll av ung energisk iver. Av Henrika Jakobsson

NYLÄNDSK AFTONGALA

En kväll av ung energisk iver.

Den 8.10 arrangerade Nylands svenska ungdomsförbund tillsammans med Esbobygdens ungdomsförbund Nyländsk Aftongala i Othallen, Esbo. EBUF firade samtidigt sitt 110-års jubileum. Othallen designades av Alvar Aalto för de Olympiska spelen år 1952.

I den stora salen fanns en för kvällen uppbyggd scen och framför den långbord med vita dukar. De festklädda gästerna strömmade in i lokalen till toner av Ukulele Express. Det är tredje gången som den nyländska aftonen firas som galakväll där en trerättersmiddag med show och dans ingår.
– Det är en fest för alla nylänningar. Publiken får umgås, njuta av show och god mat, säger Christoffer Isaksson, verksamhetsledare på NSU. En av dem som sitter i publiken är teatersjälen Jarl Åkerlund, känd från Fallåker Teater.  – Högklassiga uppträdanden och bra stämning, varvat med god mat och vänner är ett fungerande koncept. Det är bra att det kan ordnas dylika stora folkfester i Nyland.

Årlig tradition
Nyländsk Afton firas sedan år 1979 på olika håll i regionen. I år sammanföll evenemanget med EBUF:s 110-års jubileum. Traditionellt samlar och lyfter Nyländsk Afton fram lokala förmågor som uppträder inför en stor publik. Kvällen torde ha blivit den succé som arrangörerna hade önskat sig med ett massivt program. För tredje året i rad delades det även ut pris i fyra olika kategorier: årets ungdom, årets eldsjäl, årets veteran och årets förening. Körprofilen Simon Djupsjöbacka var konferencier och han kunde med ett avslappnat grepp underhålla med roliga anekdoter från arkiven och skickligt manövrera mellan de olika programnumren. Teddy Granroth fungerade som kapellmästare.

Först upp på scen av artisterna var a capella sånggruppen Let Us Be Frank som bjöd på filmmusik à la Pirates of the Caribbean och en gammal rockgoding ’Don´t Stop Believin’. Därefter följde Lurens sommarteater som med ung energisk iver framförde en scen från årets pjäs Djungelboken. Sedan uppträdde Francine Mabinda Kinzumba & Pure Voices som bjöd på blues- och soulmusik. På löpande band följde därefter musik, teater och prisutdelningar. För uppträdandena stod Finns

sommarteater, Raseborgs sommarteater, Rampfeber, Evitskogrevyn, Dansande ungdomar från Svenskfinland, Postbackens sommarteater, AV-teatern och Vanda teaterförening. Kvällens överraskningsgäst var Sarah Nedergård som tillsammans med Teddy Granroth bjöd på musikalpärlor. Till sist äntrade 20 mannaorkestern Grani Big Band scenen och bjöd upp till dans.

I drygt fyra timmar stod sammanlagt över 120 artister på scen. Totalt deltog närmare femhundra personer i kvällen.

Vinnarna av NSU prisen år 2016 var följande: Eldsjäl: Björn "Bjösse" Sjögren. Ungdom: Emilia Kellokoski. Förening: Evitskog UF. Veteran: Kaj "Kajtsu" Nurmi. 597 personer hade röstat.

/Henrika Jakobsson

Vinnarna av NSU prisen 2016! (Från vänster) Veteran: Kaj "Kajtsu" Nurmi. Ungdom: Emilia Kellokoski. Förening: Evitskog UF (repr. Anne-Maj Westerholm). Eldsjäl: Björn "Bjösse" Sjögren. Grattis till alla vinnarna och tack till alla 597 personer som röstat!

Vinstmotiveringarna är följande:

Björn "Bjösse" Sjögren
Björn "Bjösse" Sjögren, en klippa på Raseborgs sommarteater som alltid ställer upp när det behövs. Han har varit med i 50 år, en verklig lojal veteran med stor dos humor och värme.

Emilia Kellokoski
UF Södriks Svenskars Ordförande, 26 år, jobbar som verksamhetskoordinator och skolgångsbiträde. Jobbar med att upprätthålla Leksolan Sockan samt verksamhet som innefattar pysselkvällar, vård av gamla gravar, Mulleskog för dagisbarnen och carting-kvällar m.m.

Evitskog UF 
Evitskog uf är grundat 1902 i Kyrkslätt. Ända från början av föreningens långa historia har Euf haft en central roll i bysamhället. Under 30 och 40-talet handlade verksamheten mycket om bildning av medlemmar genom olika gästande föredragshållare. Man hade en egen orkester i början och spelat teater har man gjort genom hela historien. Från 80-talet framåt har föreningen spelat revy först under namnet Cabs revy och på 2000-talet har produktionen av revyerna gått under det samlande namnet Evitskogrevyn. Evitskogrevyn ligger i tiden och har etablerat sej som en stark amatörteater grupp i Nyland. Många är de ungdomar som under åren tränat upp sin scenvana och stärkt sin självkänsla i vår trygga teatergrupp.

Barn- och ungdomsverksamheten upplevs allt viktigare då även vi nu verkar i en by där det varken finns dagis, skola eller butik mera. Barnen behöver känna sej hemma i föreningshuset och vi strävar att arrangera verksamhet som attrahera båda små flickor och pojkar samt ungdomar.

Kaj "Kajtsu" Nurmi
Kajtsu Nurmi har varit verksam i Vohlsnejdens Uf sedan 1990. Har Innehaft styrelseuppdrag i snart 25 år. Gör det han har lovat. En pålitlig föreningsmänniska. Diplomat i ordets verkliga mening.

 

 

 

Christoffer Isaksson

Vinnarna av NSU prisen 2016!

Tack till alla 597 personer som röstat! Här är vinnarna.Läs mera »
09.10.2016 kl. 13:14

Bulletinen 9/2016

Rösta fram årets NSU pris vinnare 2016. Föreningsfestivalen: En tisdag med Ukulele Express.Produktionsstöd och marknadsföringsstöd. Teaterkalaset 2017.Läs mera »
23.09.2016 kl. 15:38

Bulletinen 8/2016

Nyländsk Aftongala 2016. Renoveringsbidrag. Rådgivningsdag för föreningshusrepresentanter. Sök till den internationella amatörteaterfestivalen i Monaco 2017. Nominera årets Teaterprofil 2016. Läs mera »
13.09.2016 kl. 18:15

Bulletinen 7/2016

Nyländsk Aftongala. Nominera Din kandidat för årets NSU pris. Ukulelekurs för nybörjare. Läs mera »
13.09.2016 kl. 15:02